• img01
  • img02
  • img03
  • img04

CZekolada Cortez

Belgijskie ręcznie wytwarzane oraz zdobione czekolady

Pragniemy państwu zaoferować najwyższej jakości, unikatowe czekolady. Każda czekolada ma oryginalne połączenia smakowe. Przy tworzeniu tej czekolady producent kładzie najwiekszy nacisk na przyszna belgijską czekoladę, aromatyzowane bakalie, prawdziwe kawałki owoców.
Nie od dziś wiadomo, iż najlepsza na wszelkie smutki jest tabliczka czekolady. Uznawana jest za prawdziwy afrodyzjak, rozpowszechniona została przez sławnego kochanka Casanova, któremu towarzyszył Markiz de Sade. Niebiański smak czekolady docenia każdy, kto choć raz jej skosztował. Jedna tabliczka czekolady dostarcza organizmowi 20-25% dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń. Czekolada korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu: stanowi m. in. doskonale źródło energii, działa antydepresyjnie, wpływa na funkcjonowanie umysłu człowieka. Chroni organizm przed nowotworami, chorobami płuc, pobudza układ odpornościowy oraz łagodzi bóle reumatyczne. Poza tym, czekolada zawiera witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.

Jak degustować czekolady Cortez

Czekolada ciemna
Czekolada dobzrze spawdza się z: Cabernet Sauvignon, ustralijskim Shiraz, Zinfandel lub jego protoplasta - Primitivo z włoskiej Pugli. Wspaniałym odkryciem może okazać się również połączenie ciemnej czekolady ze słodkim Sauternes.
Czekolada mleczna
Słodycz czekolad mlecznych warto wypróbować z mozelskim lub reńskim Rieslingiem najlepiej Spätlese lub Auslese oraz Muscatem. Dobrą propozycją może okazać się również chilijski Merlot lub Pinot Noir.
Czekolada biała
Biała czekolada może okazać się dobrym kandydatem do alzackiego Gewürtztraminera, półsłodkiego Rieslinga, niewzmocnionego alkoholem Muscatu lub Sherry (poza bardzo słodkim Pedro Jimenez i wytrawnym fino), które podkreślą jej kremowy smak.

Czekolada i wino

Aby w pełni rozkoszować się czekoladowo - owocowymi kompozycjami Cortez Premium Chocolate warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów.
Smak płynący z natury Degustując nasze czekolady warto położyć owoce bezpośrednio na języku, a czekoladzie pozwolić rozpuścić się na podniebieniu. Dzięki specjalnemu procesowi suszenia nasze owoce zachowują naturalny smak, kolor oraz pełnię witamin.
Rozpływanie się w ustach Użyte do produkcji naszych czekolad wyłącznie masło kakaowe sprawia, iż nasza czekolada dosłownie rozpływa się w ustach, gdyż masło kakaowe topnieje w temperaturze 36°C, czyli temperaturze ciała człowieka.
Aromat Prawdziwa wanilia, stosowana w produkcji naszej czekolady, nadaje jej niepowtarzalny smak i naturalny aromat. Nie jest do niej dodawany sztuczny aromat waniliny, który powoduje wrażenie syntetycznego, perfumowanego posmaku w ustach.
Aksamitność Proces rozdrobnienia składników użytych do produkcji czekolady odbywa się na bardzo wczesnym etapie produkcji i ma ogromne znaczenie dla dalszego smaku czekolady.